Over

Wat is MissWizz?


MissWizz is het eerste droge urinoir voor dames waarin vrouwen contactloos rechtopstaand kunnen plassen. Om te plassen gaat de gebruikster boven de brede teut van het urinoir staan. Dit kan op 2 manieren: met het gezicht weg van het urinoir zoals bij een gewoon toilet of met het gezicht naar het urinoir zelf zoals bij de mannen.Waarom een rechtopstaande houding?


Enkel plassen!

Door voor een rechtopstaande houding (lees: een beetje door de knieën gebogen) te kiezen wordt enkel plassen gestimuleerd waardoor een spoelbeurt geen noodzaak meer is

Ook geen geurhinder, die wel voorkomt bij chemische toiletten.


Comfortabele houding

Veel vrouwen gaan op openbare toiletten een verkrampte houding aannemen om geen contact te maken met de bril. Bij het gebruik van het vrouwenurinoir is er geen contact met het urinoir noodzakelijk en de houding vraagt geen grote spierinspanning.

Waarom is er nood aan een damesurinoir?


Voor dezelfde redenen als waarom er nood is aan een urinoir voor mannen;


Minder lange wachtrijen

Een damesurinoir kabine neemt dezelfde oppervlakte in als een gewoon chemisch toilet. Hierbinnen zijn 2 damesurinoirs bevestigd, gescheiden met een tussenvak. Op dezelfde oppervlakte van 10 chemische toiletten kunnen er dus 20 damesurinoirs geplaatst worden. Doordat er 2 maal zoveel damesurinoirs kunnen geplaatst worden, zullen er minder lange wachtrijen zijn. Hierdoor gaan vrouwen ook minder gedwonden om te gaan wildplassen, want dit is zeker niet iets wat enkel mannen doen.


Meer plasgelegenheden

Een urinoir dat mobiel en niet afhankelijk is aan wateraansluiting kan gemakkelijker overal geplaatst worden. Hierdoor is er een gender neutraal plasaanbod.


Ecologisch!

Er is voor een simpel plasje geen waterspoeling meer nodig! Hierdoor kan er bijvoorbeeld op een gemiddeld groot festival van 300.000 bezoekers maar liefst 12.000.000 liter drinkwater bespaard worden per dag.


Per dag!


Een enorm grote vooruitgang op ecologisch vlak, maar ook een enorm kostensparende factor. Urine wordt rechtstreeks afgevoerd net zoals bij de gekende metalen plasbakken voor mannen.

Geschiedenis van MissWizz

2010


Het concept van het vrouwelijk urinoir en de naam "MissWizz" werd geboren als het afstudeerproject Productontwikkeling van Ellen Lejeune aan de Universiteit Antwerpen.

2011


Het eindwerk werd herontworpen tot een goedkoper en haalbaar design om getest te worden. Met de financiële steun van het Stad Gent wordt het eerste werkend prototype gerealiseerd.

Dit prototype werd 3 jaar op rij getest op de Gentse Feesten.

310 gebruiksters werden geïnterviewd waarvan 94% van de vrouwen tevreden waren en het damesurinoir in de toekomst nog zouden gebruiken.

Dit prototype genoot van spontane media aandacht in kranten, op de radio en op tv bij 'Goedele Op Dinsdag'.


Media artikels:


De Standaard

Nieuwsblad

Gazet Van Antwerpen

Het Belang Van Limburg

7sur7

2013


Het Krochtje, een gezellige toiletwagen wordt gebouwd met naast gewone toiletten en urinoirs, ook een MissWizz damesurinoir.

2017

Na een make-over krijgt het prototype een tweede leven en wordt ze tot op heden gebruikt in de zomerbar Bar Bricolage in Gent.

2018


Conceptuele uitwerking van "MissWizz Urban". Een permanente damesurinoir voor steden waarin 2 urinoirs bevestigd zijn. 

Meer info hier.

2019


Een twede prototype was noodzakelijk om de praktische kant van de kabine te testen. Deze moet mobiel, gemakkelijk in transport en comfortabel zijn voor de gebruiksters. Om de bouwkosten te financieren werd in de zomer 2019 een crowdfunding opgericht. Het protoype werd gebouwd RVS en plastic zeildoek. 2 ritsen dienden als ingang. Een hokje bevat 2 damesurinoirs waarbij er eentje op een lagere hoogte is gemonteerd voor kleinere vrouwen. 


Ook ditmaal genoot het project van spontane media-aandacht in zowel kranten, radio tot zelfs het VTM nieuws op TV (22/07/2019).


Media artikels:


België:


Het Laatste Nieuws

VRT

VRT (2de keer)

Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad (2de keer)

Radio 2

The Brussels Times

Gazet van Antwerpen

Gazet Van Antwerpen (2de keer)

De Morgen

EOS Wetenschap

UrGent.Fm


Nederland:


NOS


2020


10 jaar na het afstudeerproject komt het mobiel damesurinoir voor festivals op de markt.

Volg de sociale media van MissWizz om op de hoogte te blijven! 

9000 Gent - Belgium

info@misswizz.be

+32 486 14 54 10

MissWizz is an IP protected design  -  ©Copyright 2020  -  All Rights Reserved.